Simanja dan Sicomel

Simanja dan Sicomel

Followers

Monday, April 8, 2013

Sweetheart tak sihat- Rayyan my sugar2 sweet son... ;)

    Emmmm entry lepas dah upload pasal anakanda tercinta si Rayyan demam....this entry also same topic...again and again....hemmm my sweetheart ni tak sihat jer lately ni...kat mana la silapnya, me dah cuba untuk masak kat rumah rather than makan kat luar nun yang tak tau tahap kebersihannya plus kesedapannya.. Kengkawan kat luar nun silalah bagi idea kat me ni macamana nak elak anak dari demam dan tak sihat...fening kepala me ni nak memikior hal si rayyan ni.... last weekend tak nak langsung makan sebab dia kata "ayen tak nak makan mummy...nanti ayen sakit perut"...emmm adakah dia ada problem dengan perutnya....walaupun dia selalu elak untuk makan..tapi dia still happy go lucky walaupun selepas tu melepek dan terus tertido.... Habit sekarang ni terloncat-loncat...ternyanyi-nyanyi...tu lah tak faham gak me dengan anak bertuah me tu.....badan pun sekejap panas sekejap sejuk....
    Arrghhhhh stress...mana rindu suami tercinta lagi....rindu nak bergurau senda dengan dia...huhu...tu la padan mukan me sebab pilih untuk berjauhan...dulu ingat ok..rupanya can not...ha ha ha..masa takde budak bertuah tu...me ok jer kalau husband berjauhan dan berlayar selalu tetapi sekarang em em tidak lagi.... sebenarnya dok sini pun ok juga...at least i know how deep his love...kah kah poyosssss
tak payah nak deep deep sangat la.... dah memang ko tu tak boleh berenggang dengan suami lagi mau nak measure how deep...adeiii aptb.
   So sekarang i have to think think and think..whats next...is it i have to find another job or just quick and start my own business.. business???!! business apa yang aku boleh buat...lagi mau verangan....hu hu hu...lagi lama aku dok kat sini lagi banyak la benda bukan-bukan aku fikir....tapi apa yang aku buat semuanya untuk dia (Sang suami tercinta)....dengan itu aku tujukan lagu ni untuk suami ku....heeeee ( oleh kerana ada ayat dalam lirik tu takde kena mengena dengan jalan cerita aku..so aku potong...ha ha layannnnnnnnn)


Kuatkan radio, kuatkan radio anda
Kuatkan radio, kuatkan radio

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Dia penuh gaya, semua pun nak bayar
Memang selalu belanja
Mungkin anak orang kaya
Kadang kala pabila

Dia ke Singapura
Tak duduk rumah saudara
Dia inginkan Shangrila

Bertemu di Facebook
Beberapa hari kemudian

Mungkin gua comel kot
Ajak ku jumpanya di KL, Ooh KL
Oh lupa bilang gadis ni KL
Tak cakap kosong dia memang begini
Akhirnya dapat tahu dia punyai lelaki

Lelakinya pula kan bawa Mercedez
Apa saja dia minta dia memberi tetapi

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu, ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Engkau punya gaya
Walaupun tak kaya
Bukan paras rupa yang aku pandang sahaja
Mungkin kau lihat ku
Ku banyak berbelanja

Tapi sebenarnya ku biasa-biasa saja
Bertemu di muka buku
Ku jatuh hati padamu
Bukan tak nak mengaku
Tapi hati rasa malu

Senyum mu menawan menawan
Kau buat hatiku tertawan
Ada sesuatu yang kau perlu tahu
Tentang diri aku dengan lelaki itu
Meski dia bisa beriku apa sahaja
Tapi itu semua tidak boleh beri bahagia (bahagia)

Itu bukan segalanya

Aku yang patut, yang patut
Memberinya segala
Kerna aku mampu
Ya aku mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)
Untuk dia (hey) Untuk dia (hey) Untuk dia (hey)

Jadi engkau yang patut, yang patut
Memberiku segala
Kerna engkau mampu, ya engkau mampu
Melakukan apa-apa saja

Untuk aku (okay)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku (untuk kamu)
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku
Untuk aku


Saturday, March 30, 2013

Demam...Rayyan Hafiy demam.....

Ayo yo...demam pulak dak ayen tapi ni...seb baik hari ni cuti leh ler mummy jaga kat rumah....demam2 pun terlompat2 lagi...pastu termengah2 mula la serba tak kena...adei....baru jer nak tembun a.k.a gemuk sikit...dah kuruih balik dah....bila dah melepek mulalah ingat kat daddy....nak pergi kat daddy la...nak daddy peluk la....emmmm dugaan bagi me untuk memujuk anak bertuah me ni untuk bersabar macam me....kalau ikutkkn me...me pun nak daddy gak..hu hu. ..nak peluk daddy gak....jangan la buat mummy stress ayen....mummy tengah bahagia dengan kehidupan sekarang ni...tempat kerja ok...takde stress....tempat tinggal...eeemmm kira ok la ni.....nak apa lagi.....setiap dua minggu macam pergi melancong walaupun hanya balik jumpa suami tercinta....he he he....me bagi masa dua tahun jer me kat sini...sebab me ada misi dan visi me sendiri....me kalau boleh taknaklah makan gaji sampai tua...me nak menggajikan org pulak....sekarang ni me tengah prepare apa yang patut dan belajar how to manage our own bisness..me taknak la buat bisnes MLM or kosmetik or healthy suppliment...kalau boleh me nak buat satu bisnes yang unik dan lebih kepada citarasa me......
Sapa2 yang bleh bantu me bagi ler idea kat me ni....me tak la verangan nak bukak kedai or company yang bermodalkan ratusan ribu ringgit...just sekadar bisness yang santai dan berterusan.....emmmm kalau lah ada jenama sendiri kan bagus gak...apa2 pun doakan la me berjaya dalam angan2 me ni....
Adeiii merapu lagi me ni....nak cerita pasal anak demam dah cerita pasal angan2 me...tu la..me ni bukan bleh....merapu jer...adeiii layannnn.....ha kat bawah tu la muka dak demam yang dok berkubang atas katil......nak makan order jer...tulah anak bujang....but im proud to have him...

Thursday, March 28, 2013

Good Friday

Esok cuti bersamaan hari jumaat iaitu bersamaan dgn hari "good friday" he he  bersamaan...bersamaan...hari untuk me merehatkan diri....yeeehhhooooo.....tadi lepas balik kerja terus pergi pantai...mandi manda...hu hu cutinya esok...tapi petang td holiday mood is on...ha ha
Yang me hairan tu bila esok cuti kul 8.30 dah menguap mengantuk...kalau hari kerja tu kul 1pg pun dok cerah mata lagi....emmmmm kena muhasabah (erkkk betul ke me eja ni..hentam sajalah) diri...cuti lama2 pun kalau takde aktiviti bosan jugak...alih2 lepak atas katil..lepas makan tido...makan lagi...tido lagi...sedar2 3 hari kemudian tgk cermin pun tak kenal dah diri sendiri....besar dan terus membesar bagai johan....diet kemana apa kemana...hu hu...si dak bertuah tu pun kalau hari cuti bukan main lagi bgn awal...dah tu terus mandi plak tu..tak payah suruh...kalau hari sekolah...liat benar nak bgn tido...kena umpan apa2 dulu baru bangun...kadang-kadang tu kena say bye-bye dulu baru nak bangun...bangun pun dengan bunyi radio buruk..kah kah...pagi2 nangis....bosan tul...seb baik sorang je...tu panggil dak bertuah tu. Memang sangat bertuah...dulu masa me kecik2 dulu..mak ngan abah me pergi beli barang dapur me tgk dari jauh je....nak minta beli apa2 mesti fikir banyak kali...tapi si dak bertuah ni siap duduk dalam trolley lagi...capai je apa yang dia nak makan...cikut a.k.a biskut..macam2 jenis...tu tak masuk coklat bar dengan air buah apple twister dia lagi....uuuiiihhh bertuah sungguh....buah anggur la..apple la..oren la..emmm budak2 zaman sekarang memang pandai demand kan...
Emmmm dah melalut dah me ni...dari pada topik asal yang sebenarnya nak cerita pasal cuti esok dah jadi cerita dak "ayen tapi" ni..oklah happy holiday....wink wink o-O

Blogging, SNE dan Rumpai Laut

Emmmm setelah sekian lama tak mengarut diblog...akhirnya hari ni aku belajar meng"update" blog menggunakan tipon...bleh tahan la menarik...thanks to my lovely fren wardah for the info....heeee.....sekarang susah sikit nak update blog sebab internet access kureng kat sini...so semua update di kongsikan menggunakan instagram dan facebook....do follow me @iniakiome...
Life sekarang pun dah ok...dah mula biasakan diri dgn tempat baru...mula2 seksa gak...tapi sekarang semuanya okey...semakin hari semakin chubby...bukan gemuk ok...just chubby...ha ha....oleh kerana terchubby sekarang ni aku pun giat mendietkan diri dan mengambil beberapa suppliment utk memastikan diri ini tidak tua dan berkedut sebelum waktunya...haaaa pada sapa2 yg nak order dgn me bleh ler PM me kat fb or insta.... Antara produk yg me amalkan BE+ SNE and rumpai laut... PM PM me okey....sapa Nak try shaklee leh ler ke blog wardah...link dia aku dah letak kat atas nun....
Kita ni dah pegang angka 3 ni kena la jaga kulit dan kesihatan supaya kita bleh enjoy melayari kehidupan dan beribadah dengan senang dan jayanya...cewahhh betul ler...kalau asyik demam jer camner nak enjoy life....dan yg penting bila org disekeliling asyik tegur u nampak tua la...haaa tak mental ke kepala...kan tak best tu...kata2 org disekeliling tu perlu diambil kira kerana ia sedikit sebanyak membantu kita memperbaiki diri kita... Bagi yg dah berkahwin tu..penampilan diri tu sangat penting terutamanya depan si lovely hubby....senyuman manis si hubby akan menenggelamkan semua lara dihati...tapi kalau si hubby dok komplen je...ehhh u nampak cam tua sgt la...u nampak gemuk sgt la...u ni u itu...tak ke sakit hati...emmm jom kita berubah dari sekarang.....
Me bukan la membuat bisnes beria2 cuma sampingan...sebab me tau...lately ni byk produk dipasaran..semua ckp produk dia bagus...bg me, me dah guna produk yg me tulis tu...so me tau la produk tu ok ke tak....yg penting kemahuan untuk berubah itu yg me nak tekankan...berubah ke arah yg lebih baik...tak perlu menoleh kebelakang lagi...bila hati ikhlas dan bersih...muka kita ni akan terpancar kesuciannya...just anggap org yg mengata dan membenci kita tu dengki dgn kita sebab kita cantik, lebih dari dia dan bijaksana dari dia..ha ha..buat apa nak fikir pasal diorang betul tak...
Please enjoy your live.... Jgn pedulikan perkara2 yg negative menghampiri anda...think positive.. Be positive..
Ps: Gambar itewwww hiasan semata2.....

Update via Note One

Testing2.....first time guna phone utk update blog ni...hu hu

Wednesday, February 13, 2013

Post pertama 2013


Huaargghhhhh............baru naik cuti raya cina ni....malas menguasai diri yg dah sedia malas ni...cuti yang tak berapa best sebab anak beranak demam....sampai hari ni dok batuk ngan selsema lagi......hmmmmm....al kisah raya cina ni....parent aku pergi ke tanah suci, kerjakan umrah...so aku pun memang melepek jerlah kat kampung tu....emmm anak aku la yg paling teruk sekali demamnya...kesian..kurus dah anak mummy tu. Taknak makan apa2...sesuap je terus ckp tak sedap...tak tau dah nak bagi makan apa....kesian tgk dia..tido sepanjang hari....semalam pun seharian tido...dengan mummy dia sekali tido....alih2 kul 10 malam ajak mummy pi makan kat luar...lapooo....adeiiii malasnya nak kuar mlm2 ni.... tapi memandangkan dia memang tak makan apa2 dari siang melainkan susu..aku gagahkan jugak kaki aku ni utk membawa dia ke kedai makan..... dia order sendiri...nak makan meehoon taknak sayur, taknak pedas..air teh....emmmm seb baik makan..kalau tak memang kena la ngan aku. lepas makan, balik rumah sambung tido balik...kesian aku tgk dia....hari ni pergi sekolah menung sepanjang jalan...tu normal...sebab memang selama ni pun buat muka cam tu....bosan nak gi sekolah la tu.....hmmm jgn ckp dia bosan...mummy dia pun bosan nak pi kerja.....la la la la.....ok lah sambung kerja jap pastu mengarut di blog semula...he he heeeeee

Monday, December 31, 2012

Hari Terakhir 2012

Salam Isnin,

    Hari ni dalam facebook, majoriti orang sebut pasal tahun baru...
So oleh kerana dah ramai mengarut dalam FB pasal tahun baru,
aku nak mengarut dalam blog plak..ha ha...
    Emmm azam tahun baru, untuk 2013 aku rasa takde kot...sebab selalu buat
azam tapi 90% jer capai...mengarut je aku ni..baik tak payah declare apa2...
Cuma aku nak pastikan tahun baru...iaitu start esok....aku nak jadi org yang terbaik
dari hari ni. Cabaran pertama aku bagi kat diri aku...aku nak jadikan aku testimoni
satu produk yang aku tgh ambil sekarang ni....pada sapa yg tau tu tau la...pada yg tak tau tu
nanti kan comparison sebelum dan selepas....org lain makan jadi..so aku pun nak cuba
gak...alang2 dok jauh dari hubby ni..nak jugak aku surprise kan dia..(Perasan lebeyy)...
    Sapa taknak kan, bila sekali sekala jumpa tu, dia akan ckp...
"eh nampak lain la....." walaupun dia TAKKAN ckp.."wah, mummy nampak cantik la"...
at least dia ckp aku nampak lain dah memadai bagi aku....T-T....
Dalam masa yang sama aku nak kuruskan badan gak....walaupun ni azam aku setiap tahun,
tapi tahun ni aku taknak jadikan ia satu azam aku sebab aku tau kalau azam mesti tinggal
azam. So tahun ni aku akan cuba "sedaya upaya" aku untuk menguruskan badan terutamanya
perut aku yg boroi ni.
    Emmm.....walaupun baru jer istihar takde azam tahun depan, alih2 banyak pulak benda
aku nak buat....Lagi satu perkara baru yang aku tgh praktikkan...aku sekarang ni tengah
cuba minum air masak a.k.a air kosong banyak2...cam org yang dok makan
product Herbalife tu...tapi tak tahan gak la...5 minit sekali
kena pergi tandas....tak larat plak rasa...camner la diorang ni leh minum bergelen-gelen air
sehari.... admire betul aku kat diorang ni. aku plak dah la jenis bukan dok minum air
byk......adei...apa2 pun aku kena tabahkan hati..kuatkan minda yea yea yea..ha ha ha
macam fadhilah kamsah plak....kita tgk lah berhasil ke tak diet air kosong aku ni..
tapi aku nak bagi tau korang...diet air kosong ni, bleh jimatkan duit wooooooo....
minum byk so tak leh nak makan byk..sebab perut dah penuh air.....so makan sikit jer
tu yang best tu....he he perasan...nanti kalau dah betul2 lapo...sepinggan gak nasi habis.
Takpe....kena kuatkan semangat ni...OKlah...sampai sini dulu coretan aku untuk tahun ni.
Jumpa kita diarena blog ni..tahun depan.....adiosss.....